Pizza, gluteeniton

Pizza onnistuu valmistaa myös gluteenittomana. Virtasalmen viljatuotteen  pullajauhoseokseen on valmiiksi laitettuna psylliumia, joten sitä ei tarvitse erikseen lisätä. Pizzataikina onnistuu erinomaisesti myös laittamalla puolet pullajauhoseosta ja puolet teff-jauhoa.

Monen mielestä gluteeniton leivonta on hankalaa. Niin minäkin luulin, kunnes tajusin. Gluteeniton leivonta onnistuu korvaamalla tavalliset jauhot gluteenittomille jauhoilla ja siinä se on. Samalla tajusin, että ihan kaikki leivonta ei kuitenkaan kunnolla onnistu. Esimerkiksi hiivataikinaan kuuluu sitko, jota saadaan taikinaan vaivaamalla gluteenipitoisista viljoista. Samaa suutuntumaa ei gluteenittomaan hiivataikinaan saa, mutta maun kylläkin.

Kotiruoka-kirjassa on hyvä pizzataikinan ja tomaattikastikkeen resepti. Minä valmistin taikinan gluteenittomana ja tomaattikastikkeen ihan ohjeen mukaisesti. Videoresepti jälleen YouTubessa

Pikkupitsoja tein sekä margheritaa että blancona. Blanco-pizzoissa ensin suihkaus sitruuna-rypsiöljyä taikinan päällä. Öljyn päälle ohuesti hienoa parmesan-raastetta ja päälle paistettuja osterivinokkaita. Tarjoille tuotaessa mukaan vielä tuoretta rucolaa. Nam!

Pizza on alunperin lähtöisin Italiasta Napolista. Tarina kertoo, että jauhoja ja vettä yhdistämällä valmistettiin taikina, jonka päälle keitettiin kastike huonoksi menneistä tomaateista. Pizzaa kerrotaan syödyn 1500-luvulla jo myös mm Kreikassa ja Turkissa.

Rantapallo-sivustolta löytyy tarinaa pizzan suosiosta ” Yksi merkittävä käännekohta pizzan historiassa on vuosi 1889, jolloin kuningas Umberto I ja tämän puoliso Margherita vierailivat Napolissa. Tarinan mukaan kuningattaren huomio kiinnittyi herkullisen näköiseen katuruokaan, ja tämä osoitti kiinnostuksensa annosta kohtaan. Arvovaltaisille vieraille suunniteltiin oma pizza Italian lipun väreissä: punaista tomaattia, vihreää basilikaa ja valkoista mozzarellaa. Kuningatar Margherita tykästyi pizzaan, joka nousi hiljalleen uuteen arvoon. Tänä päivänä kuningattaren mukaan nimetty pizza on tietysti kaikkien tuntema klassikko – suomalaisittain Margarita.”


Lähde: https://www.rantapallo.fi/ruoka-juomat-viinit/sinakin-syot-pizzaa-mutta-tiesitko-mika-on-kaikkien-rakastaman-klassikon-todellinen-tarina/

Kommentit