Lihapyörykät ja perunamuusi

Teinineitimme kommentoi minulle tätä Arkiruoka-projektiani ”ihanaa, vihdoinkin tavallista ruokaa”. 

Monien suomalaisten mielestä lihapullat ja muusi ovat sitä herkullisinta kotiruokaa. Sitä kotiruokaa, johon liittyy vahvoja muistoja omasta lapsuuden kodista ja mummolasta. Niin liittyy minullakin. Äitini äiti paistoi maailman parhaat lihapullat. En minä osaa niin herkullisia paistaa. Ne oli tehty isoäitini hyppysellisillä ja tunteella. Isoäitini lihapullissa oli myös aina hieman tuoretta maksaa.

Lihapyörykät ja perunamuusi päätyivät valmistettavakseni teinineitimme toiveesta. Sitä tavallista ruokaa. Kyllähän tulikin hyvää. Valmistin lihapyörykät yhteistyökumppanini Putkisalon kartano karitsan jauhelihasta. 


Minulle tuotti suurta haastetta seurata reseptiä. Tapani valmistaa ruokaa on vilkuilla reseptiä ja sitten valmistaa ruoka samalla säveltäneen ja improvisoiden. Nyt noudatin reseptiä pilkulleen, huuh mikä pinnistely minulle. Olisin halunnut lisätä sitä tätä ja tota, mitä kaapeissa oli. Käsi hapuili jääkaapissani sinne tänne ja tonne, mutta tälle tielle en nyt voinut lähteä. Siinä olisi tullut tuhottua koko projekti heti alkuun.

Lihapyörykkämassan tein tarkalleen ohjeen mukaan ja niin myös perunamuhennoksen. Lihapullat kypsensin uunissa ohjeen mukaan 225 asteessa. Muhennoksen valmistin perunasurvimella ja käytin maitoa. Vaihtoehtona oli käyttää myös maitojauhetta ja vettä, itseasiassa ensisijaisena vaihtoehtona.. Huomaathan muhennoksessa jonkin verran värieroja. En kuori perunoita muhennoksen enkä usein muutenkaan. Perunan kuoressa on paljon c-vitamiinia.


Ihana ateria tästä syntyi päivälliselle. Nautimme lihapyörykät ja perunamuusin puolukkasurvoksen kanssa, koristeeksi hieman lehtipersiljaa. Nam.

Kommentit

 1. Kauanko meni koko ruuan valmistukseen alusta loppuun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän onkin hyvä kysymys. Tulevissa postauksissa pitäisi varmaan blogata myös kuluneesta ajasta…. Ja työjärjestyksestäkin.

   Tähän ruokaan meni aikaa puolisen tuntia. Aloitin laittamalla perunat kiehumaan. Pilkoin ne ensin kuuteen osaan, jotta kypsyminen on nopeampaa. Perunoiden kypsyessä tein pyörykkätaikinan ja pyöritin ne pellille. Pyöryköiden mennessä uuniin oli perunat jo kypsyneet, joten pyöryköiden ollessa uunissa pääsin soseuttamaan perunat perunamuusiksi.

   Kivasti meni lomittain tämä valmistus.

   Poista

Lähetä kommentti