Pakastesei spelttipedillä

Kotiruoka-kirjassa on resepti pakasteseiti uunikalana. Valmistin reseptin mukaan, mutta pieniä muutoksia tein.

Halusin lisukkeen valmistuvan samanaikaisesti kuin itse ruoan, joten jotain oli laitettava uuniin mukaan. Päädyin laittamaan suomalaisia Birkkalan speltti-helmiä vuoan pohjalle. Olen kovasti tykästynyt speltti-helmiin mm riisin korvikkeena. 

Reseptissä oli maininta kermasta ja juustosta. Olen viime aikoina halunnut oppia paremmin käyttämään erilaisia maidottomia tuotteita, joten päädyin valmiiksi maustettuun kaurakermaan nimeltään juustonmakuinen. Heh, autocorrect muutti tuon maidottomia sanaan mahdottomia sanaksi useampaan kertaan. Ei ollut mahdotonta tämä juustonmakuinen kaurakerma vaan ihan mahdollinen.

Pakasteseitin valmistuksesta spelttipedillä videoresepti täällä.

Ruokaan valittu seiti tuli ihan reseptin mukaisesti. Haluaisin käyttää suomalaista kalaa, mutta kun jo reseptin nimessä on sana sei, oli se valittava.

Sei on monelle hieman haastava kala, siihen sisältyy erilaisia ehkä ikäviäkin kouluruokamuistoja. Lisäksi haasteita tulee eettisyydestä ja ravitsemuksellisesta kysymyksistä.

Eettisyyden näkökulmasta olen päätynyt valitsemaan seitiä, joka on MSC-merkittyä. Parempi vaihtoehto ainakin kuin ilman merkintää. Seitiä on ajoittain ja paikoittain kalastettu liikaa ja tämän johtanut seitikantojen taantumisen. WWF:n kalaoppaan mukaan suositeltavimpia vaihtoehtoja ovat Islannin vesiltä, Norjasta ja Barentsinmereltä pyydetty kala. 

Ravitsemuksellisesti seiti on mahtava tuote, myös pakastettuna. Seiti on proteiinipitoista ja siitä saa myös hyviä rasvahappoja. Näiden pitoisuus ei katoa pakastettuna.


Lähde:

https://wwf.fi/ruoka/kalaopas/laji/seiti/
Kommentit