Oopperaleipä ja metsästäjänleipä

Lapsuuteni kodissa isäni valmisti usein perjantai-iltana ooopperaleipiä. Se oli suurta herkkua hänelle, minä en niistä vielä niin välittänyt, varsinkaan paistetusta kananmunasta leivän päällä. Minun leivästäni yleensä jätettiin tuo kananmuna pois. 

Linkistä aukeavassa videossa resepti ja ohje leipien valmistukseen.


Tarina kertoo, että oopperaleipä on kehitetty Tukholmassa Operakällaren ravintolassa jo 1950-luvulla. Sieltä resepti on kulkeutunut meille tänne Suomeen. 1950- ja 1960-luvuilla erilaiset lämpimät leivät olivat tyypillisiä ruokia ravintoloiden ruokalistoilla. 1970-luvulla lämpimiä leipiä valmistetttiin kodeissa vierastarjottavaksi ja iltapalaksi.

Kotiruoka-kirjassa on melkein kahden sivun osio lämpimänä tarjottavista leivistä. Resepteistä löytyy ohjeet oopperaleipään, kappelileipään, metsästäjänleipään, kanaleipään ja kalaleipään. Lisäksi resepti löytyy hampurilaisiin ja tortilloihin.

Minä valmistin oopperaleipiä ja metsästäjänleipiä. Retroherkkuja jo lapsuudestani. Oopperaleivän reseptiin minun oli ”pakko” lisätä leivän voitelu sinapilla.Näin tehtiin meillä kotona. 

Leivät maistuivat hyvälle, mutta tuntuivat varsin raskailta syötäviltä tämän päivän ruokatrendeihin peilaten. Jäin miettimään, että vieläköhän seuraavissa kirjan painoksissa säilyvät nämä klassikot mukana?

Kommentit