Lohikeitto

Kansallisena kalakeittopäivänä sopii valmistettavaksi lohikeitto. Kirjasta löytyy useita erilaisia kalakeittoja, mutta….

Kalakeittoresepteissä näkyy selkeästi viime vuosina tapahtunut trendien muutos. Kymmenestä erilaisesta kalakeittoreseptistä viidessä käytetään suurusta. Kuten jo tunnette minut, en tykkää käyttää suuruuksia. Olisin halunnut valmistaa kalakeittopäivän keiton kirjan reseptillä italialainen kalakeitto, mutta siinäkin oli pohjana liemen suurustaminen. Voihan harmi. Päädyin valmistamaan lohikeiton, jota ei suurusteta. Tuli kyllä hyvää ja perinteistä

Lohikeittoreseptissä ohjeistettiin liemen keittäminen perkeistä, mutta mainitaan myös mahdollisuus valmiin kalaliemivalmisteen käyttöön. Minä käytän aina fondeja tai liemikuutioita. Nyt on myönnettävä, että en ole koskaan kotona valmistanut kalalientä perkeistä itse…. Noloa näin kotitalousopettajalle.

Minun oli pakko tehdä reseptiin yksi muutos. Ohjeessa mainitaan aineksina vain perunaa, lohta tai kirjolohta, kermaa ja tilliä. Halusin keittoomme ehdottomasti myös porkkanaa, joten pilkoin ne joukkoon. Anteeksi tekijät. Halusin tehdä keiton myös maidottomana, joten käytin kermana maustamatonta kaurakerma. Koska ikkunalaudallamme on minulla ruukuissa myös ruohosipulia käytin sitä annoksen koristeluun. Tämäkään ei ollut reseptissä. Toinen anteeksi.

Ohje reseptin mukaiseen (paitsi ne porkkanat) lohikeiton valmistukseen löytyy linkin videosta

Tästä lohikeitosta tuli erinomaisen hyvää. Maistuu ihanan suomalaiselta.

Kalakeitto suomalaisena ruokana on aihe, jonka historiasta on vaikea löytää tietoa. Ilmeisesti kalakeittoa on syöty vuosisatoja eri muodoissaan suomalaisissa kylissä ja pitäjissä. Kalakeitto toimii erinomaisesti myös kausiruokana, onhan kalan pyynnissäkin erilaiset pyyntikaudet. Esimerkiksi näin talvella syödään monin paikoin madekeittoa. Sekin olisi erinomainen ruoka kalakeittopäivänä.
Kommentit