Sienikeitto

Metsässä liikkuminen ja sienestäminen ovat olleet monien tekemistä näin pandemia-aikana. Minä olen sienestäjänä aikas heikko vaikka luonnossa tykkäänkin samoilla. Onnekseni vanhempani pitävät sienestämisestä ja appiukkoni on oikein sienihullu tapaus. Pääsääntöisesti saan pakastimeeni päättyvät ja kuivatut sienet näiltä vanhiksimmiltamme. Niin olivat vaaleaorakkaatkin, jotka laiton Kotiruoka-kirjan reseptin mukaan valmistamaani sienikeittoon. 

Resepti oli helppo ja minunkin helppo noudattaa. Tässä ohjeessa neuvottiin laittamaan 2-3 dl esikäsiteltyjä sieniä, litra kasvislientä ja 1 dl kermaa. Tein ohjeen mukaan ja toimihan tämä. Hyvääkin tuli, mausteina  rakuunaa ja kirveliä.

Jäin pohtimaan suurustamisen tarvetta. Minä laitan yleensä tällaisiin keittoihin hieman vähemmän nestettä eli olisin laittanut vain 5-6 dl kasvislientä ja desin kermaa. Tällöin keittoa ei olisi tarvinnut suurustaa. Suurustaminenhan on keino sakeuttaa ruoka, mutta myös lisätä määrää siis jatkaa ruokaa. Tämä on ollutkin tarpeen pula-aikoina. Resepti oli hyvä ja toimiva, mutta seuraavalla kerralla valmistan varmaankin minun tavallani eli vähemmällä nestemäärällä ja ilman suurustamista.

Sienet ovat ravitsemuksellisesti erinomaisia tuotteita. Ne ovat kevyttä ravintoa, josta saa kuituja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kun valmistat sieniruokia, muistathan, että turhaa keittämistä on syytä vältää. Liottaminen ja keittäminen hävittävät sienten kivennäisaineita.

Ovatko sienet kasveja? Eivät, ne luokitellaan omaan sienikuntaan. Sienet eivät pysty yhteyttämään eikä niillä ole juurta, vartta eikä lehtiä. Ne kasvavat muodostamalla kasvualustaansa sienirihmastoa.

Lisätietoa sienistä
https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/luonto/sienet
https://www.arktisetaromit.fi/fi/sienet/

Kommentit