Liha-perunasoselaatikko

Suomalainen kotiruokaklassikko lihaperunasoselaatikko. Harvemmin itse valmistettu, useasti eineksenä ostettu. Saarioinen aloitti maksalaatikon valmistamisen 1957 ja pian tuon jälkeen myös liha-perunasoselaatikon. Molemmat ovat säilyttäneet asemansa valmisruokamarkkinoilla jo yli 60 vuoden ajan.

Minä en ole koskaan ennen valmistanut itse liha-perunasoselaatikkoa. Ohops! Tänään oli aika. Ohje löytyy kolmesta eri reseptistä: perunasose, perunasoselaatikko, ja liha-perunasoselaatikko. Eri osista koottava reseptiikka aiheutti ei niin jouhevan valmistusprosessin. Jauhelihaseos tuli paistettua ja maustettua itse asiassa vasta kun perunamuhennos oli valmis. Sen olisi voinut hyvin tehdä esimerkiksi perunoiden kiehuessa. No enpäs jostain syystä tajunnut tätä - ajattelemattomuutta minulta? Hmmmm…

Perunamuhennos neuvotaan valmistamaan kuorituista perunoista. Tässä asiassa en noudattanut kirjan ohjetta. Tykkään kuorien antamasta rakenteesta perunamuhennoksen joukossa. Ja onhan perunankuorissa C-vitamiiniakin. Muutoin kykenin noudattamaan reseptiä. Kiva lisä oli laittaa perunasoselaatikko vaiheessa 1-2 kananmunaa perunamuhennoksen joukkoon. Minä laitoin yhden.

Reseptin mukaan jauhelihan voi sekoittaa perunamuhennoksen joukkoon tai latoa vuokaan kerroksittain. Minä valitsin kerroksittain latomisen.


Liha-perunasoselaatikosta tuli erinomaisen hyvää. Tätä taidan tehdä toistekin vaikka on se Saarioisten valmistava erinomainen vaihtoehto kun ei itse ehdi valmistamaan


Kommentit