Appelsiinikiisseli

En ole koskaan ollut kiisseli tai mehukeittoihminen. En tiedä, miksi, mutta jääneet ovat valmistamatta.  Ehkä en vain välitä kiisseleistä. Nyt tuli sitten keitettyä kiisseliä.

Selailin Kotiruoka-kirjani hakemistoa tammikuun satokausi-tuotteen eli appelsiinin kohdalta ja etsin aiheeseen liittyvää valmistettavaa. Vaihtoehdot olivat vähissä, pääosin leivottavia. Päädyin leipomisen sijaan valmistamaan appelsiinikiisseliä.

Appelsiinikiisseli oli kiitettävän nopea valmistaa. Aikaa valmistukseen kului noin 10 minuuttia. Resepti ohjeisti valmistamaan kokonestesuuruksella. Kokonestesuurustamisessa sekoitetaan kattilassa kylmä vesi ja perunajauhot. Tämän jälkeen kuumennetaan kunnes kiisseli saostuu ja kiehahtaa. Helppo tapa suurustaa, jos vain jaksaa sekoittaa koko kuumentamisen ajan. Tällöin ei kiisselistä tule klimppistä. Minä jaksoin, jes!

Kiisselistä tuli ihan hyvää. Kelpasi teinineidillemmekin. Edelleenkään kiisseli ei sykähdyttänyt minua, joten voi olla, että taas menee pitkähkö aika kun keittelen kiisseliä.


Kuinkakohan kauan nämä monta erilaista kiisseli- ja mehukeittoreseptiä säilyvät vielä Kotiruoka-kirjan tulevissa painoksissa? Nyt niitä on kymmenen erilaista.

Appelsiini on suomalaisille hyvin maistuva perinteinen sitrushedelmä. Appelsiinin pääsatokausi on Välimerellä meidän talviaikaan eli näin tammi- maaliskuussa. Appelsiinisssa on paljon mm C-vitamiinia. Appelsiineja on useita eri lajikkeita. 


Kommentit