Täytetty munakas

Aikoinaan munakas oli ruokana tarjolla ravintoloissa, nykyään näkee hyvin harvoin listoilla. Viimeksi havaitsin menussa lokakuussa Sysmässä Pienessä ranskalaisessa kyläkaupassa. Edellisestä kerrasta  ravintolassa syömästäni munakkaasta oli kulunut useita vuosia. Hyvä, että tällä kertaa valitsin. Munakas oli mielettömän hyvää. Täytteenä voimakkaan makuista pehmeästi sulavaa juustoa ja sieniä, salaattina voimakkaan sinappisella vinaigrettella maustettu vihersalaatti. Tämän lounaan innostamana olenkin paistanut munakkaan lounaaksi aina ajoittain.

Kotiruoka-kirjassa löytyy useita erilaisia munakas-reseptejä. Vinkkinä kirjasta löytyy laittaa munakasmassaan esim juustoraastetta tai pinaattia. Reseptinä löytyy myös täytetty munakas, jonka minä valitsin. Hillomunakas vaihtoehto näytti luettuna mielenkiintoiselta. Munakasmassasta jätetään pois mausteet ja täytetäänkin hillolla tai sokeroidulla marjoilla. Tuota pitää kokeilla joskus toiste. Tällä kertaa tarvitsin ihan oikean aterian, joten makea vaihtoehto ei tullut kysymykseen.

     

Täytin munakkaan yhteistyökumppanini Pielisen kalan Luonnonkala-säilykkeellä. Reseptin ohje on neljän munan munakas, valmistin sen ja siitä söi meillä kaksi henkilöä. Usein unohtuva/väliin jätettävä vaihe munakkaan valmistuksessa on munakasmassan vetäminen keskelle. Tällä tekniikalla varmistetaan munakkaan kypsyminen kokonaan. Täytteeksi käytin koko Luonnonkala-purkillisen. Kalaa en maustanut mitenkään, sillä se on mielestäni maukasta jo ihan sellaisenaan. Lisäksi raastoin lautaselle porkkanan ja koristelin lehtipersiljalla sekä ruohosipulilla.

 

Annos valmistui reilussa viidessä minuutissa. 

Tiesitkö, että kananmuna on superruokaa vauvasta vaariin. Kananmuna sisältää useita ravintoaineita mm hyvälaatuisia proteiineja, D- , A- ja B-12 vitamiineja. Kananmuna onkin huippu proteiininlähde useille. Kommentit