Makkara-kaalipata

Olen aina valmistanut kaali-makkarapataa, nyt sitten olikin vuorossa makkara-kaalipata. Onko näissä eroa? Muutakin kuin nimessä?

Ensimmäisinä nimessä ilmaistaan ainesosa, jota on eniten. Nimen alkuosa voi olla myös pääproteiinilähde, kuten liha-makaronilaatikko. Samalla logiikalla on Kotiruoka-kirjassa ilmeisesti nimetty makkara-kaalipata. Kaalia on enemmän (500 g) kuin makkaraa (400 g). Eli kyse on siitä, mitä logiikkaa haluaa käyttää ruokia nimetessään. Ruokaviraston ohjeen mukaan ”Elintarvikkeen nimen tulee lyhyesti ja täsmällisesti kertoa, mitä pakkaus sisältää. Nimen tulee yksilöidä elintarvike ja erottaa se sellaisista elintarvikkeista, joihin se voitaisiin sekoittaa. Nimi ei saa olla harhaanjohtava.”

Sitten itse ruoan valmistukseen. Makkara-kaalipadan valmistus alkoi sipulin, valkosipulin ja kaalin pilkkomisella. Ohjeessa sanottiin, että osa kaalista voidaan korvata hapankaalilla. Näin minä teinkin. Laitoin puolet Rasilainen hapankaalia ja puolet tuoretta keräkaalia. Toimi oikein erinomaisesti.

Mausteista pataan tuli tomaattimurskaa, sweet chili -kastiketta, soijaa, mustapippuria ja suolaa. Hyvin perinteiset, mutta myös kansainvälisiä tuulahduksia.

Minä olen tähän asti valmistanut kaali-makkarapatani hapankaalista, perunasta, bratwurstista ja mausteena sinappia. Erilainen resepti, saksalaishenkinen. Nyt on hyvä kun on kaksi erilaista toimivaa reseptiä. Perhe tykkää molemmista, joten molempia voi valmistaa.

Tiesitkö, että kaali on ravitsemuksellisesti huipputuote? Kaalin ravintoaineet ovat parhaimmillaan raakana, mutta kypsennettyinäkin ne ovat edelleen melkoisia terveyspommeja. Monille kaali on myös kypsennettynä vatsaystävällisempi vaihtoehto. Keräkaali sisältää mm C-vitamiinia, betakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja sekä useita kivennäisaineita.

Kommentit