Liha-makaronilaatikko

Liha-makaronilaatikko - suomalainen klassikko. Muualta maailmalta ei vastaavaa ruokaa löydy, ei edes Ruotsista. Tämä on ihan meidän oma juttu.

Liha-makaronilaatikko on suomalaisen ruokakulttuurin kehittämä jo aikoja sitten. Makaronilaatikko oli aluksi lihaton juhlaruoka, jota valmistettiin esimerkiksi häihin ja jouluksi. Varhaisissa keittokirjamerkinnöissä makaronia paistettiin pannulla ruskistettujen korppujauhojen kanssa. Äitini äiti valmisti lihatonta makaronilaatikkoa, joka oli hieman makeahko. Tätä makaronilaatikkoa syötiin isoäidilläni joko stroganovin tai lihapullien kanssa. Koitin muutaman kerran valmistaa vastaavaa, mutta en saanut oikeaa määrää makeutta laatikkoon. Harmillisesti ei tullut sitä aikoinaan kysyttyä.

Liha-makaronilaatikko on pysynyt suomalaisten suosikkiruokina jo 1950-luvulta lähtien. Merkintöjä on olemassa jo vuodelta 1892 jolloin Kasvatusopillisen Ruoanlaittokouun opiskelijat valmistivat tutkinnossa yhtenä osana mm makaroonilaatikkoa.

Minä lähdin valmistamaan liha-makaronilaatikkoa Kotiruoka-kirjan perusreseptin mukaan. Kävin reseptin läpi muutamaan kertaan ja etsin, aineksista ei löytynyt valkosipulia. Se löytyi vinkeistä, kuten myös tomaattisose, basilika ja oregano. Minun valmistamassani on näitä aineksia yleensä ollut. Tämä liha-makaronilaatikko valmistui perusreseptillä, johon tuli 5 dl makaronia ja 300 g jauhelihaa, 2 sipulia ja mausteina 1 tl suolaa, 1/3 tl valkopippuria, 1 tl paprikajauhetta. Yksinkertaiset, mutta herkulliset perusainekset.



Lähteet:

https://www.myllynparas.fi/tarjottimella/makaronin-matka

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/07/puoli-seiskan-klassikko-makaronilaatikko


 


Kommentit

  1. Kiitos historian tiedon lisäämisestä. Eipä ollut tiedossa makaronien pannulla käyttö.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti